Kombucha ile Tanışalım mı?

Kombucha ile Tanışalım mı?

Kombucha ile Tanışalım mı?


Kombucha adını ben duyalı bir kaç sene oldu. Ne olduğunu anlatsalarda tasavvur edip algılamam biraz zaman almıştı. Telafuzu dilimize kulağımıza yabancı da olsa aslında çok sevdiğimiz siyah çay ile yapılan, kendi mantarı ile fermente edilen, hafif gazlı, biraz sirkemsi tadı olan Doğu Asya'lı bir soğuk içeçek.


Kombuchanın tam olarak nerede ne zaman çıktığına dair bir kanıt olmamakla beraber kökeninin Mançurya olduğu tahmin ediliyor. Doğu Rusya'da da tüketimine rastlanmış ve sonrasında Avrupa'da tüketilmeye başlandığı görülüyor.

Sağlıklı gazlı serinletici bir içecek arayanlara iyi bir alternatif olan Kombucha, demlenmiş siyah veya yeşil çaya şeker eklendikten sonra kendine ait jelimsi mantarı ile genelde 7-10 gün arası fermente edilerek elde ediliyor. Mantardaki maya ve bakteriler çaydaki şekerle beslenerek çoğalıyor ve soğuk şekerli çayı probiyotik bakterilerle kaplıyor.

Bu tatlı-ekşi kabarcıklı hafif gazlı içecek, zengin bakteri yapısı sebebiyle antimikrobiyal ve antibiyotik etkisiyle bağışıklığı desteklediği biliniyor. 2017 de yapılan bir araştırmada yaşlanmayı geciktirdiği ve kanserden korunmaya yardımcı etkileri olduğu bulunmuş. Zencefil ile birleştiğinde bu etkinin arttığı gözlemlenmiş. O yüzden benim çeşitlerimden bir tanesi zencefilli tarçınlı!


Eğer kombuchaya yeni başlayanlardansanız, ilk bir kaç gün 1 çay bardağı kadar içerek kendinize alışma fırsatı vermenizi tavsiye ederim. Sonrasında kademeli arttırarak dilediğiniz kadar tüketebilirsiniz önerilen bir sınır yok. Çok seviyor ve çokça tüketiyorsanız, toksinlerin atımını kolaylaştırması için uzmanlar bolca da su tüketmenizi öneriyor.

Yazar Hakkında

Devrim

Biraz beyaz yakalı, biraz spiritüel, biraz ev kadını, biraz aşçı çokça ekmekçi.

Sıradaki Yazı

Probiyotikler

Probiyotikler hakkında merak edilenler

IGO ile hazırlandı.